17. januar 2018

Hvordan utføre spiretesten

By Kine In Frø, Mat

Hageåret er godt i gang. For noen er sesongen allerede startet og de første sortene er alt sådd. Det kribler i de grønne fingrene…

Så fort det nye året ringes inn, blir vi inspirert av ulike hageblader og andre inspirasjonsblader med de nye sortene for året. Hvilke sorter er det du bare må ha? Hvilke sorter trenger du? Her er det fort gjort å gå på en smell….. Med de nye frøpakkene på vei, kommer den dårlige samvittigheten for alle de frøpakkene som vi ikke fikk brukt opp i fjor?? De som vi skulle ha sådd eller ikke fikk brukt opp …

Det finnes heldigvis en løsning – Ta spiretesten!

 

Slik utføre du spiretesten?

Du trenger et stekebrett, en brødfjøl eller lignende. Legg tørkepapir eller bomull på brettet og fordel frøene utover. Husk å telle antall frø, og skriv navnet på frøsorten på en merkepinne, eller rett på tørkepapiret. Merkepinnen kan du bruke senere, når frøene skal sås. Fukt frøene med sprayflaske, dekk frøene med plast, og la brettet stå i romtemperatur.  Det er noen frø som vil ha det mørkt for å spire, mens andre trenger det lyst. Noen frø trenger en kuldeperiode/ stratifisering. Frøene som trenger en kuldeperiode, kan du legge i kjøleskapet et par dager, før de drives frem som beskrevet over. Denne informasjonen kommer frem på frøpakken.

 

Tell spireprosenten

Når spiringen er i gang, teller du antall frø som har spirt i forhold til hvor mange frø du la på brettet. Dette gir deg en pekepinn på hvor god spring du kommer til å få – hvor godt resultatet blir av frøpakkene fra i fjor. Er spireprosenten din lav, bør du kjøpe inn nye frø, eller så tettere enn det som anbefales på pakkene. Er spireprosenten høy, kan du så frøene.

Hvordan oppbevare frøene:

For å få glede av de frøpakkene som du kjøper inn, er det viktig at de blir oppbevart på en riktig måte. Frø bør oppbevares tørt, kjølig og litt mørkt. Datostemplingen på frøposene er bare en pekepinn, for hva frøleverandørene garanterer som 100 % spireevne på frøene. Mange frø har en holdbarhet på 2 – 3 år, mens noen frø har opptil 10 år hvis de er lagret riktig.

 

Slik har vi utført vår spiretest.

 

Så lykke til med Spiretesten

Jeg vil gjerne se bilder av din spiretest.

 

-Kine 🙂