14. januar 2018

Sodd à la Bakåsen lille

By Kine In Mat, Nature

Etter en lang skitur, med røde roser i kinnene er det utrolig godt å kunne komme hjem til et varmt hus og glede seg til søndagsmiddagen. For kall meg gjerne gammeldags, men det å kunne forvandle bein, grønnsaker, krydder og vann til verdens beste kraft – det er «magi» det.  Det er så enkelt å lage kraft, den gjør seg helt selv og har du lest alle helsefordelene med å koke kraft? Har du ikke det ta en titt her. Så hva venter du egentlig på, begynn å kok kraft du også.

 

For å komme i gang trenger du

Bein

Grønnsaker

Krydder

Vann

(Jeg bruker lammebein, purre, løk og gulrøtter.)

 

Slik gjør du:

 

  • Fyll en romslig kjele halvfull med grovt oppdelte bein
  • Ha i litt grønnsaker
  • Fyll kjelen helt opp med kaldt vann
  • Kok opp og skum av
  • La krafta småkoke i 3-4 timer
  • Sil av krafta og kok den inn hvis ønskelig
  • Frys ned i passe størrelse, eks. 5 dl.

 

 

 

Mens kraften koker kan du begynne å lage til lammebollene.

Dette trenger du:

500 g kjøttdeig av lam

½ ts salt

½ ts Malt ingefær

½ ts Malt Muskat

½ ts Pepper

1 – 2 ts med krydder (jeg bruker persille, grønnmynte, timian, rosmarin og eplemynte som er tørket)

1 ½ dl kremfløte

Slik gjør du:

 

Bland lammekjøttet og saltet til det blir seigt. Tilsett så potetmel og kryddere og spe på med kremfløten til slutt. Form denne nydelig farsen til små boller og ha de over i den ferdige kraften. Du lar lammebollene trekke i 12 minutter, og vips har du en fantastisk søndagsmåltid på en – to – tre.

 

Server denne nydelig søndagsmiddagen med kokte poteter, gulrot og flatbrød.

 

God søndag.

Kine 🙂