31. mars 2018

Langtidsstekt lammelåret på en seng av rotgrønnsaker

By Kine In Mat

Hva smaker vel bedre enn ett langtidsstekt lammelår som er saftig, smaksrikt og mørt?

 

Dette trenger du

1 lammelår

Salt, pepper

Rosmarin

1 hvitløk

3-4 gulrøtter

¼- ½ sellerirot

1 løk

Vann

 

 

 

Slik gjør du

 

1.  Kjøttet bør være romtemperert

2. Forvarm ovnen til 125 °C

3. Gni låret inn med salt og pepper.

4. Stikk små lommer i kjøttet som du putter splittede hvitløksfedd og rosmarinkvister inn i. Du kan også bruke tørket rosmarin. Jeg har rett og slett forelsket med i lammekrydderet som Fjellurt lager.

5. Skrell og grovdel grønnsakene og legg de i en langpanne.

6. Legg lammelåret oppå grønnsakene, sett steketermometeret inn i den mest kjøttrike delen på låret.

7. Ha ca 7 dl vann i langpanna.

Stekes på 125 grader til du har ønsket kjernetemperatur, ca 3-3,5 time.

La kjøttet få hvile ca 30 min før du skjærer i det.

 

  Kjernetemperaturguide for lammestek:

Medium minus: 60 °C

Medium: 65 °C

Gjennomstekt: 75 °C

 

Lammestek må bare serveres med fløtegratinerte poteter, se oppskriften her.  Bruk norskproduserte poteter.

Mens kjøttet hviler, lager du en nydelig lammeskysaus. Hell lammeskyen over i en kasserolle, spe så på med kremfløte. Gi dette et oppkok, skru ned varmen og smak til med salt og pepper. Småkok sausen i ca 5 min.

               

Velbekomme

– Kine