Hva smaker vel bedre enn ett langtidsstekt lammelår som er saftig, smaksrikt og mørt?
Dette trenger du
1 lammelår
Salt, pepper
Rosmarin
1 hvitløk
3-4 gulrøtter
¼- ½ sellerirot
1 løk
Vann
Slik gjør du
1. Kjøttet bør være romtemperert
2. Forvarm ovnen til 125 °C
3. Gni låret inn med salt og pepper.
4. Stikk små lommer i kjøttet som du putter splittede hvitløksfedd og rosmarinkvister inn i. Du kan også bruke tørket rosmarin. Jeg har rett og slett forelsket med i lammekrydderet som Fjellurt lager.
5. Skrell og grovdel grønnsakene og legg de i en langpanne.
6. Legg lammelåret oppå grønnsakene, sett steketermometeret inn i den mest kjøttrike delen på låret.
7. Ha ca 7 dl vann i langpanna.
Stekes på 125 grader til du har ønsket kjernetemperatur, ca 3-3,5 time.
La kjøttet få hvile ca 30 min før du skjærer i det.
Kjernetemperaturguide for lammestek:
Medium minus: 60 °C
Medium: 65 °C
Gjennomstekt: 75 °C
Lammestek må bare serveres med fløtegratinerte poteter, se oppskriften her. Bruk norskproduserte poteter.
Mens kjøttet hviler, lager du en nydelig lammeskysaus. Hell lammeskyen over i en kasserolle, spe så på med kremfløte. Gi dette et oppkok, skru ned varmen og smak til med salt og pepper. Småkok sausen i ca 5 min.
Velbekomme
– Kine